Skonssit eli teeleivät pähkinätwistillä

Skonssit eli teeleivät  pähkinätwistillä

Skonssit eli suomeksi yleiskielellä teeleivät on perinteinen skotlantilainen, yleisemmin makeana syötävä leipänen. Perinteisesti skonssitaikinaan sekoitetaan rusinoita tai kuivattuja hedelmiä ja syödään aamulla tai iltapäiväteen aikaan lämpiminä hillon tai marmeladin kera. Suolaisena versiona yleisin taitaa olla hedelmien sijaan cheddarilla höystetty versio.
Leivät kohotetaan leivinjauheella ja/tai ruokasoodalla ja taikinan tekemisessä vältetään sitkon muodostumista. Parhaimmillaan taikina on silloin, kun se saadaan tasaiseksi massaksi mahdollisimman pienellä työstöllä.

Tällaisessa suomalaisessa lapsiperheessä skonssit ovat kätevä iltapalaleipä. Ne valmistuvat yksinkertaisista ainesosista, pienellä vaivalla ja alle tunnissa. Skonssit ovat parhaimmillaan tuoreena. Leipominen kannattaa ajoittaa niin, että ne ehtivät vain vähän jäähtyä ennen syömistä.

Skonssit pähkinärouheella (noin 20 kpl)

  • 400 g vehnäjauhoja
  • 120 g spelttijauhoja (voi korvata millä jauholla vaan)
  • 420 g piimää
  • 80 g margariinia
  • 25 g sokeria
  • 12 g suolaa
  • 5 g (1 tl) ruokasoodaa
  • 10 g (2 tl) leivinjauhetta
  • pähkinärouhetta

Sekoitetaan kuivat aineet kulhossa.
Nypitään margariini pieniksi paloiksi jauhoihin, kaadetaan piimä päälle. Ei lämmitetä margariinia tai piimää.
Piimän tilalla voi käyttää myös maitoa. Korvaa silloin ruokasoodan osuus leivinjauheella. Soodan ja leivinjauheen suhde on 1 tl soodaa = 2 tl leivinjauhetta. Molemmat painavat 5 g / tl.
Sekoitetaan hiukan, kipataan pähkinärouhe sekaan. Itse rikoin kourallisen pähkinäsekoitusta morttelissa ronskiksi rouheeksi.
Sekoitetaan lusikalla tasaiseksi. Yritetään sekoittaa mahdollisimman vähän.
Laitetaan uuni lämpiämään 190-200 asteeseen.
Jauhotetaan leivonta-alusta reilusti. Kipataan taikina alustalle ja painellaan se 2-3 cm paksuksi levyksi.
Otetaan pyöreällä muotilla pieniä leipiä ja nostetaan ne leivinpaperilla peitetylle pellille. Muotiksi käy melkein mikä tahansa keskikokoinen lasi, itse käytin viskilasia.

Paistetaan uunista riippuen noin 10-15 minuuttia. Koska kyseessä on sooda/leivinjauhe-taikina, leipäset kohoavat vasta uunissa. Skonsseja ei siis tarvitse kohottaa ennen uuniin laittoa.
Jäähdytetään liinaan käärittynä ja nautitaan lämpimänä makeilla tai suolaisilla lisukkeilla höystettynä.Kommentoi