Helppo ja maukas vehnäleipä

Helppo ja maukas vehnäleipä

Helppo perusleipä

Ainekset

  • 600 g vettä
  • 25 g hiivaa
  • 10 g suolaa
  • 5 g sokeria
  • 30 g oliiviöljyä
  • 300 g hiivaleipäjauhoja
  • n. 620 g vehnäjauhoja

Valmistusohje

Sekoita hiiva lämpimään veteen. Mittaa mukaan sokeri, suola ja öljy, sekoittele ja anna liemen seistä muutama hetki.
Lisää vähitellen jauhoja. Aloita hiivaleipäjauhoilla ja jatka vehnäjauhoilla, sekoita samalla. Jätä 130 g vehnäjauhoja odottamaan. Vaivaa voimakkaasti. Kun taikina sitkostuu ja irtoaa kulhon reunoista lisää kaksi kolmasosaa jäljellä olevista jauhoista ja jatka vaivaamista. Kun taikinasta saa muotoiltua käsissä pallon niin, että se ei enään tartu sormiin laita se kulhoon, ripottele loput jauhot päälle ja peitä kulho liinalla.
Anna taikinan nousta vedottomassa paikassa tunnin verran.

Ota taikina kulhosta hyvin jauhotetulle alustalle ja pyörittele siitä ilmat pois. Koska taikina on mukava juttu, painele ja taputtele taikina levyksi, nosta taikina toisesta reunasta ilmaan ja läpsäytä takaisin alustalle. Pyöritä taikina kasaan, painele levyksi ja nosta taas. Toista tämä muutaman kerran, pyöritä sitten taikina palloksi ja laita 10 minuutiksi lepäämään liinan alle.

Ota taikina taas alustalle ja muotoile se pötköksi. Puolita taikina ja kääntele jauhoisin käsin leiviksi.

Anna leipien nousta liinan alla noin 30-40 minuuttia ja paista 225 asteisen uunin alatasolla puolisen tuntia.
Viillä leivät oman maun mukaan ja suihkuta leipien pinta märäksi ennen uuniin laittoa. Itse pidän tästä leivästä semi-rapeana ja enemmän sitkokuorisena. Jos haluat leivistä erityisen rapeakuorisia, laita paiston ajaksi uunin pohjalle astiassa kylmää vettä ja suihkuta leivät vielä uudestaan paiston loppuvaiheilla. Jäähdytä leivät ritilällä ilman liinaa.

Lopputulos on pehmeä ja ilmava konstailematon vaalea leipä. Maku tuo mieleen lapsuuden kauppareissut ja leipätiskiltä ostetut tuoreat paperipussi-ranskanleivät.Kommentoi