Brunkanin vaaleat leivät

Brunkanin vaaleat leivät

Brunkanin blondit

”Kaksi leipästä yhdellä viillolla.”

Ainekset

  • 500 g vettä
  • 200 g vehnähapanjuurta
  • 5 g hiivaa
  • 20 g hunajaa
  • 30 g maldonsuolaa
  • 800 g vehnäjauhoja

Valmistusohje

Sekoita vesi, hiiva, hapanjuuri ja hunaja keskenään. Lisää vähitellen jauhoja ja vaivaa käsin 15-20 minuuttia. Suola mukaan ja vaivaa vielä viitisen minuuttia. Anna taikinan levätä puolisen tuntia.

Öljyä iso uunivuoka (esim. 20×30 cm. Kippaa taikina vuokaan ja painele varovasti levyksi.
Jaa taikina mielessäsi kolmeen osaan ja käännä toinen reunimmaisista osista keskimmäisen päälle. Käännä toinenkin reuna keskelle niin, että taikina on nyt kolmin kerroin. Käännä taikina vielä varovasti ympäri ja anna nousta 30 minuuttia. Toista taittelu ja kääntäminen, peitä vuoka kelmulla ja anna makoilla jääkaapissa yön yli tai aamusta iltaan.

Kumoa taikina hellästi leivonta-alustalle ja viillä veitsellä pituussuunnassa kahteen osaan. Paista leipiä 200 asteisessa uunissa 30-35 minuuttia. Kuumenna uuni ensin 250 asteeseen ja pudota 200 asteeseen, kun olet laittanut leivät uuniin.

Brunkanin vaalean leivän ohje on päätynyt käsiini Jauhot Suussa-blogista, josta löytyy paljon oivallisia leipäohjeita. Itseltäni ei löydy tällä hetkellä kuin vaaleaa hapanjuurta, joten jouduin soveltamaan alkuperäistä ohjetta ruishapanjuuren käytön osalta. Lopputulos oli erinomaisen maukas, mutta kenties ruishapanjuuri tuo leipään vielä sen viimeisen silauksen.Kommentoi