Helpot ja rapeakuoriset aamiaissämpylät

Helpot ja rapeakuoriset aamiaissämpylät

Sam vs. Säm
”Voiko ihanammin päivän enää alkaa, Onko ihanampaa aamua kuin tää”

Ainekset

  • 750 g vettä
  • 25 g hiivaa
  • 20 g suolaa
  • 730 g sämpyläjauhoja

Valmistusohje

Perjantai-illalla:
Punaviini lasiin odottamaan.
Sekoitetaan viileä vesi, hiiva ja suola. Parin minsan päästä lisätään jauhoja ja sekoitetaan esim. puuhaarukalla. Jauhojen määrä on tässä enemmän viitteellinen, sillä eri sämpyläjauhoissa on erilainen koostumus. Itse käytin Lidlin sämpyläjauhoja, joissa on 75% vehnää.
Taikinasta on tarkoitus tulla löysää, joten nyt ei vaivata.

Peitetään taikinakulho leivinpaperilla ja liinalla, nakataan kulho jääkaapin viileyteen odottamaan seuraavaa aamua. Kannattaa vilkaista kulhoon ennen nukkumaanmenoa ja lätätä sämpylätaikina, jos epäilet sen ryömivän yön aikana kulhosta kaapin puolelle.
Otetaan viinilasi mukaan ja siirrytään olohuoneen puolelle. Maistetaan lasista ja todetaan tyytyväisenä, että viini on saanut Odotellessaan sopivasti happea.

Lauantai-aamuna:
Sängystä ylös seiskalta ja aamupesun kautta keittiöön (klo 7.05). Taikinakulho ulos jääkaapista ja taikinan kippaus hyvin jauhotetulle alustalle. taikina on tahmeaa, joten ei kannata pihistää jauhotuksessa.

Taikinasta sitten vain jauhoisin käsin reiluja paloja ja nopeita pyöräytyksiä sämpylöiksi. Ei kannata olla turhan tarkka muodosta, sillä barbababamainen löysä taikina on itsepäistä sorttia muodon suhteen. Kello nyt 7.20.

Annoin sämpylöiden nousta 40 minuuttia ja paistelin 220 asteisessa uunissa reilut puoli tuntia. Sitten vain jäähtymään ritilälle ilman huntua. Kello nyt 8.38.
Uunista tullessaan sämpylät ovat kovia, mutta jäähtyessään kuori pehmenee hiukkasen ja lopputulos on hotelliaamiaisilta tuttu rapeakuorinen ja sisältä pehmeä herkkupala.

Kun muu perhe pölähtää aamiaispöytään yhdeksän aikaan, leipäkorissa on tarjolla uunituoretta, lämmintä ja rapeakuorista sämpylää.

Tämä on oma variaationi Sikke Sumarin vähintään erinomaiseksi osoittautuneesta aamiaissämpylä-ohjeesta. Erona on lähinnä suolan määrä, jauhojen koostumus ja tekniikka, jolla tein taikinan sämpylöiksi. Nämä sämpyt toimivat varmasti monenlaisilla jauhoyhdistelmillä. Vähän sellaiset ”mitä nyt sattuu kaapista löytymään”-sämpylät.

.Kommentoi