Helppo ja herkullinen saaristolaisleipä

Helppo ja herkullinen saaristolaisleipä

Leipä saaristolasta

Ainekset

  • 1 litra piimää
  • 50 g hiivaa
  • 3 dl maltaita
  • 3 dl vehnälesettä
  • 3 dl ruisjauhoja
  • 3 dl siirappia
  • 650 g (10 dl) vehnäjauhoja
  • 20 g suolaa
  • Margariinia vuokien voiteluun
  • Siirappivesi (50 g vettä + 20 g siirappia)

Saaristolaisleivän valmistus

(Kaksi isoa vuokaleipää)

Yleensä ajattelen leipien ainekset grammoina, mutta saaristolaisleipä on iskostunut päähän deseinä, koska monia ainesosia tulee kolme desiä. Vehnäjauhot onkin sitten helppo muistaa joko 650 grammana tai pyöreänä kymppinä.

Ensin sekoitetaan hiiva piimään. Piimän voi lämmittää tai jättää lämmittämättä. , mutta ihan jääkaappikylmää ei kannata käyttää. Sitten vain sekoitellaan puuhaarukalla mukaan siirappi, maltaat, leseet, ruisjauhot ja suola. Lopuksi mukaan vähitellen vehnäjauhoja ja massa tasaisesti sekaisin. Taikinaa ei vaivailla.
Voidellaan leipävuuat margariinilla ja jaetaan taikina niihin. Liina päälle ja nousemaan puolestatoista tunnista kahteen, tai kunnes näyttää sopivalta.

Uuni 175 asteeseen ja leivät uuniin tunnista kahteen. Kannattaa tarkkailla leipiä milloin näyttävät pinnalta sopivilta. Leivät kumotaan leivinliinalle ja sivellään siirappivedellä. Sitten leivät vielä 5 minuutiksi uuniin ilman vuokaa. Ei kannata antaa leipien kypsyä liian kuiviksi. Leivän pinnan voi vielä lopuksi sipaista siirappivedellä, riippuen siitä kuinka makeasta leivästä tykkää.

Saaristolaisleipä kannattaa jäähdyttää liinan alla, laittaa lämpöisenä pussiin ja pariksi kolmeksi päiväksi jääkaappiin tekeytymään. Kaksi päivää on minimi, mutta jos kärsivällisyyttä riittää niin leipä kannattaa korkata vasta kolmen päivän päästä.Kommentoi