Cheddar-paahtoleipä

Cheddar-paahtoleipä

Ei se kyllä millään noin kärähtäneeltä oikeessa elämässä näyttäny.

Jos rasva ei pelota ja arvostus maukasta aamupalapaahtoleipää kohtaan on kohdillaan niin tässä tulee. Tämä ei vain tuoksu juustolle vaan myös maistuu sille. Ja nyt kannattaa panostaa myös vähän siihen cheddarin laatuun. Juustosuosituksena * Jukolan Juuston Aito cheddar.

Kaksi isoa paahtoleipää

  • 790 g hiivaleipäjauhoja/jauhoja
  • 250 g maitoa
  • 220 g vettä
  • 60 g sokeria
  • 50 g margariinia/öljyä
  • 12 g suolaa
  • 11 g kuivahiivaa
  • 300 g cheddaria

Paahtoleipätaikina

Sekoitetaan toisessa kulhossa kuivat aineet ja toisessa nesteet.
Valutetaan vesi+maito ja öljy kuivien aineiden päälle ja sekoitetaan lusikalla pari minuuttia. Annetaan möykyn levätä 5 minuuttia.
Vaivataan 4-5 minuuttia ja säädetään tarvittaessa nesteen tai jauhon määrää. Taikinasta pitäisi tulla pehmeää, sitkeää ja tahmeaa.
Taikinan voi vielä viimeistelyksi kipata jauhotetulle alustalle ja vaivata minuutin verran pöydällä.
Käännellään taikina palloksi ja siirretään öljyttyyn kulhoon. Peitetään kulho tiiviisti ja siirretään jääkaappiin kylmäfermentaatiota varten. Taikina säilyy kaapissa 1-4 päivää, joten leipoa voi, kun siltä tuntuu.
Jos halutaan leipoa saman tien niin jääkaappivaiheen voi skipata ja kohottaa taikinan huoneenlämmössä. Taikinan tuplautumiseen menee suunnilleen 90 minuuttia.

Paahtoleivät + juustotus

Leivontapäivänä otetaan taikinakulho jääkaapista.
Pilkotaan cheddar pieniksi kuutioiksi. Juuston voi tietysti myös raastaa. Kannattaa huomioida, että juusto sulaa paistovaiheessa ja jättää leipään reikiä. Tasaisesti levitetty raaste jättää leipään isommat luolat kuin harvemmassa olevat kuutiot.

Kipataan taikina jauhotetulle alustalle ja leikataan kahteen palaan.
Jauhotetaan palat ja kaulitaan ne noin 20×30 cm (lxk) levyiksi.
Levitetään juusto taikinoille ja kääritään ne rulliksi. Rullaus tehdään taikinalevyn lyhyemmältä sivulta. Jos juusto putoilee kyydistä niin työnnetään se vain takaisin mukaan.
Pötkötetään rullat tasaisiksi ja pidemmiksi, vuokien pituuden mukaan. Pötkön päiden pitäisi koskettaa vuokien päitä. Itse käytin kahta Ikean 29 senttistä vuokaa.

Annetaan leipien nousta peitettynä kunnes ne ovat nousseet 2-3 senttiä vuoan reunojen yläpuolelle. Kannattaa tökätä haarukalla leipään reikiä ennen uuniin laittoa, muuten leipään voi juuston ansiosta tulla iso aukko. Leivän pulleus siitä vähän kärsii, mutta se kohoaa jonkin verran takaisin uunissa.

Paistetaan 175 asteessa suunnilleen 45-50 minuuttia, tai kunnes kypsää. Eikä päästetä livahtamaan liian tummaksi, kuten allekirjoittaneella taisi käydä.

Jäähdytetään ritilällä.
Leikataan siivuiksi vasta, kun leipä on täysin jäähtynyt. Leipä kannattaa säilyttää jääkaapissa ja syödä lämpöisenä, juuri paahtimesta tulleena.

* Ei sisällä tuotesijoittelua, juustosuositus on oma.Kommentoi