Panmarino – Rosmariinileipä Ferrarasta

Panmarino – Rosmariinileipä Ferrarasta

Jos joku tarjoaisi minulle matkan Italiaan, kyynelehtisin varmasti ensin onnesta ja viettäisin sen jälkeen lukuisia epätoivoisia unettomia öitä tarkempaa kohdetta pähkäillessäni. Saapasmaassa on loputtomasti paikkoja joissa haluaisin käydä ja ykkössuosikkejakin on helposti 3-4 kappaletta.

Yksi toivelistani kärkipäästä löytyvä paikka on Emilia Romagnan hallintoalueella sijaitseva Ferrara. Unescon maailmanperintökohteiden listalta löytyvä kaupunki ympäristöineen on täynnä historiaa; vanhoja leveitä katuja, loisteliaita palatseja , kilometreittäin renessanssiajan muureja ja kaiken kruunaa kaupungin keskeltä löytyvä entisen Este-hallitsijasuvun linna. Ferrara oli kukoistuksensa aikoina (1300-1600) tunnettu kulttuurin, oppineisuuden ja ideologioiden kehto.
Ferraran yliopisto oli kansainvälinen ja yksi oman aikansa arvostetuimmista. Yliopistosta oppia on käynyt ammentamassa muun muassa puolalainen tiedemies Nicolaus Copernicus.

Jätetäänpäs harhapolut ja palataan leipään.
Rosmariini on tuttu juttu italialaisissa leivissä. Etenkin Toscanassa ja Liguriassa rosmariinia käytetään paljon. Juuri tämän kyseisen leivän juuret ovat kuitenkin Ferrarassa.
Taikinan ja leivän ulkomuodon on kehitellyt ferraralainen leipuri Luciano Pancalde. Hän halusi leivän, jossa tuoksuu ja maistuu rosmariini, jonka kuori on rapea ja ohut, jossa on pehmeä sisäpuoli ja joka säihkyisi kuin timantit.

Rosmariinileipä (2 pyöreää leipää)

  • 900 g jauhoa (puolikarkea/hiivaleipä)
  • 240 g vettä
  • 240 g maitoa
  • 60 g oliiviöljyä
  • 20 g suolaa
  • 15 g (n. 3 rkl) hienoksi hakattua rosmariinia
  • 7 g kuivahiivaa
  • gourmet-suolaa pinnalle

Sekoita jauhot, suola, hiiva ja rosmariinisilppu. Kippaa vesi-maitoseos jauhojen päälle ja sekoita tasaiseksi. Sekoita öljy mukaan.

Vaivaa taikinaa käsipelillä 8-10 minuuttia. Valmis taikina on sametinpehmeää, kosteaa ja venyvää.
Mikserillä tehtäessä sekoita ensin aineksia minuutin verran tasaiseksi. Sen jälkeen vaivaa puoliteholla 3-4 minuuttia. Taikinasta tulee aika iso, joten pidä mikseriä silmällä.

Laita taikina öljyttyyn kulhoon, peitä ja anna kohota 1,5-2 tuntia. Taikinan pitäisi tässä ajassa tuplata tilavuutensa.

Jauhota alusta kevyesti ja kippaa taikina alustalle.
Painele taikinaa kasaan ja leikkaa kahteen palaan.
Muotoile paloista pyöreät leivät. Nosta leivät leivinpaperille tai jauhotetulle uunipellille.
Peitä ja anna kohota noin 45 minuuttia. Älä anna kohota liikaa, jotta viilto aukeaa lisää uunissa.

Kuumenna uuni 220 asteeseen.
Viillä leipiin tähteä muistuttava kuvio ja ripottele viiltoihin kimalteeksi suolakristalleja.
Paista 220 asteessa viisi minuuttia ja pudota lämpö sitten 200 asteeseen. Paista kunnes leivät ovat kypsiä.
Jäähdytä ritilällä.

Leipää voi suositella etenkin lihaisten ruokien kaveriksi. Jos teet leivästä voileipiä niin päälle italialaista kinkkua tai salamia, eikä maku voi siitä paljon parantua.Kommentoi