Pane Siciliano – Sisilialainen semolinoleipä

Pane Siciliano – Sisilialainen semolinoleipä

Palermo, Etna, Cosa Nostra, Marsala, Messanansalmi, foiniikkialaiset, saraseenit. Äkkiseltään tulee aika vähän mieleen Sisiliasta, Välimeren suurimmasta saaresta. Saari on kuitenkin yli 25t neliökilometriä ja siellä asuu reilut 5 miljoonaa ihmistä.

Appelsiinien ja manteleiden lisäksi Sisiliasta tulee ainakin yksi loistava leipä, Pane Siciliano. Leipä tehdään osittain tai kokonaan Semolino/Semolo/Durum-jauhoista. Tätä semolinoa ei pidä sekoittaa siihen samalla nimellä kulkevaan enemmän mannaryynejä muistuttavaan karkeampaan jauhoon. Semolino-jauhot jauhetaan Durum-vehnästä, joten korvaajaksi käy luonnollisesti Durum-jauhot.
Jauho tuo leipään pähkinäisen maun, kullanruskean värin ja päälle ripoteltavat seesamin siemenet lisäävät entisestään leivän aromikkuutta.

Sisilialaisilla on muutama perinteinen tapa muotoilla nimikkoleipänsä. Itse lähdin jäljittelemään muotoa, joka kulkee nimellä ”occhi di Santa Lucia” (Pyhän Lucian silmät). Santa Lucian kerrotaan syntyneen 280-luvulla Syracusassa Sisiliassa, joten pyhimyksellä on luonnollisesti erityinen paikka sisilialaisten sydämissä.
Legenda kertoo, että eräs nuorukainen oli rakastunut Lucian kauniisiin silmiin ja kosiskeli sinnikkäästi Luciaa naimisiin kanssaan. Kristinuskolle omistautunut Lucia kyllästyi lopulta miehen ahdisteluun, repi silmät päästään ja lähetti ne miehelle tarjottimella. Neitsyt Marian kerrotaan ihastuneen teosta sen verran paljon, että lahjoitti Lucialle uudet, entistä kauniimmat silmät.
Toivon, että Pyhällä Lucialla on huumorintajua, sillä näistä silmistä ei varmasti tullut ihan yhtä kauniit kuin lahjaksi saadut.

Pane Siciliano

  • 500 g hiivaleipäjauho / vehnäjauho
  • 230 g Semolina/Semolo -jauho (hieno) tai Durumjauho
  • 460 g vettä
  • 30 g oliiviöljyä
  • 15 g Agavesiirappia tai 25 g hunajaa
  • 10 g suolaa
  • 15 g hiivaa

Sekoita hiiva ja Agave/hunaja veteen. Anna seistä viitisen minuuttia.
Sekoita isossa kulhossa jauhot ja suola.
Valuta vesi ja öljy jauhojen sekaan ja sekoita tasaiseksi massaksi. Anna taikinan odottaa kulhossa taas viitisen minuuttia.

Jauhota leivonta-alusta ja kippaa taikina jauhojen päälle. Pidä jauhoja käden ulottuvilla, joudut ehkä lisäämään niitä vaivauksen aikana. Vaivaa 10-15 minuuttia, kunnes taikina on pehmeää ja hyvin elastista.

Jos käytät konetta, koukuta taikinaa 5-6 minuuttia puolella teholla. Viimeistele taikina vaivaamalla minuutin verran käsin.

Öljyä kulho, pyöräytä taikina palloksi ja kieräytä palloa kulhon öljytyissä reunoissa. Peitä kulho muovilla/liinalla.
Anna taikinan kohota huoneenlämmmössä noin 1,5-2 tuntia tai jääkaapissa yön yli. Ota taikina jääkaapista 1-2 tuntia ennen leipomisen aloittamista.

Occhiksi muotoilu

Kippaa kohonnut taikina varovasti leivonta-alustalle. Leikkaa taikina kolmeen samankokoiseen palaan.
Muotoile jokainen pala ensin batardiksi.

Painele taikina paksuksi suorakaiteeksi.
Ota taikinan yläreunasta kiinni ja käännä ylin kolmannes taikinasta keskelle. paina sauma kiinni.
Käännä taikinan alin kolmannes taikinan päälle ja sulje sauma kämmensyrjällä.
Käännä taikina ympäri ja viimeistele saumat vielä kääntelemällä taikina kämmenien välissä.
Anna batardien levätä peitettynä 10 minuuttia.

Rullaa taikinoista noin 30-40 cm pitkät tiiviit pötköt.
Ota pötkön molemmista päistä kiinni ja kierrä päitä vastakkaisiin suuntiin kerälle niin, että muodostuu pyöreä S-kirjain, jonka päät ovat kiertyneet lenkkien sisään. Taikina kiertyy molemmista päistä kertaalleen itsensä ympäri, eli 360 astetta. Älä tee liian tiivistä, mutta älä myöskään jätä tyhjää tilaa kierteeseen.

Suihkuta leipien pinta vedellä kosteaksi ja ripottele päälle reilusti seesamin siemeniä. Siirrä leivät semolinalla jauhotetuille leivinpapereille , peitä ja anna kohota lähes tuplakokoon. Noin 2 tuntia.

Kuumenna uuni 250 asteeseen. Laita leivät uuniin.
Pudota lämpö 230 asteeseen ja paista, kunnes leivät ovat kullanruskeita ja kypsiä. Noin 20-25 minuuttia.
Jäähdytä valmiit leivät ritilällä.Kommentoi