Pane di Nosi – Italialainen Saksanpähkinäleipä

Pane di Nosi – Italialainen Saksanpähkinäleipä

Italia on lukuisien pähkinälajikkeiden maa. Matkattaessa pohjoisen vuoristoseudulta vehreänvihreän keskiosan kautta kuivempaan ja kuumem paan etelään ilmasto ja kasvien kasvuympäristö muuttuu matkan varrella melkoisesti. Tämä ilmaston ja ympäristön monimuotoisuus tarjoaa mahdollisuudet erilaisten kasvilajien menestyksekkäälle viljelylle maan eri osissa. Pähkinöistä Italiassa kasvatetaan esimerkiksi Saksan-, Hassel- ja pistaasipähkinöitä. Eikä unohdetä tietenkään manteleita. Koska pähkinöitä on Italiassa suhteellisen helposti saatavilla, niitä hyödynnetään luonnollisesti myös keittiön antimissa.

Tämän italialaiseen reseptiin perustuvan saksanpähkinäleivän makua on vaikea ennakoida, leivän täyteläinen maku pitää itse maistaa.Taikinaan laitetaan mukaan reilusti pähkinää. Pähkinät paahdetaan ensin ja jätetään reilunkokoiseksi rouheeksi, joten pähkinä todellakin maistuu leivässä. Pähkinästä irtoava öljy värjää leipäsiivut ruskeaksi, joten leivän väri muistuttaa enemmän täysjyväleipää, mutta maku on ihan muuta.

Saksanpähkinäleipä

  • 500 g Myllyn Paras Emännän puolikarkea vehnäjauho
  • 320 g vettä
  • 40 g Agavesiirappia / hunajaa
  • 30 g oliiviöljyä
  • 25 g hiivaa
  • 10 g suolaa
  • 200 g saksanpähkinöitä

Paahda saksanpähkinät uunissa kevyesti, jotta maku irtoaa paremmin. Anna pähkinöiden jäähtyä ja murskaa ne reilunkokoiseksi rouheeksi. Pähkinät voi rikkoa sormien välissä tai käyttää apuna esimerkiksi haarukkaa.

Liuota hiiva noin desiin vettä ja sekoita Agave tai hunaja mukaan. Anna seistä 5-10 minuuttia.

Mittaa mukaan loput vedestä.
Lisää jauhot kolmessa osassa, sekoittele välillä tasaisemmaksi. Sekoita mukaan vielä suola ja anna sitten taikinan rauhoittua viitisen minuuttia.

Sekoita pähkinärouhe taikinaan muutamassa erässä. Kun taikina on koossapysyvää massaa kippaa se jauhotetulle alustalle ja vaivaa noin 10 minuuttia.
Voit jauhottaa kädet pari kertaa vaivauksen aikana, mutta vältä lisäämästä paljon ylimääräistä jauhoa taikinaan. Taikina on aluksi tahmeaa ja aika hataraa, mutta vaivauksen loppupuolella se muuttuu pehmeänsitkoiseksi.

Kääntele valmis taikina palloksi ja laita se öljyttyyn kulhoon kohoamaan. Peitä kulho suhteellisen tiiviisti. Anna taikinan kohota noin tunti ja vartti.

Kippaa kohonnut taikina varovasti alustalle. Älä turhia litistele tai puristele.
Muotoile taikinasta yksi iso tai kaksi keskikokoista leipää.
Tämä leipä muotoillaan perinteisesti renkaaksi. Taikinasta tehdään hellin käsin pötkö. Pötkö käännetään renkaaksi ja päät liitetään yhteen niin, että sauma jää mahdollisimman huomaamattomaksi. Taikinan koostumus antaa mahdollisuuden helppoon muotoiluun, joten muotoilussa voi käyttää myös mielikuvitusta.

Anna leivän kohota vajaan tunnin verran liinalla peitettynä.

Paista leipää ensin 10 minuuttia 200 C uunissa ja pudota lämpö sitten 180 asteeseen. Paista vielä noin 25-35 minuuttia uunistasi riippuen. Valmis leipä on ruskea ja pohjaan naputettaessa kopsahtaa onttona.
Jäähdytä ritilällä ilman peittoa.

Tämän pähkinäleivän päälle sopii erityisen hyvin italialaiset maukkaat pehmeät juustot.

Jauhot leipään tarjosi Myllyn Paras.

nosi-siivutKommentoi